Care sunt beneficiile dietei mediteraneene?

Efectul antioxidant previne afectarea celulara cauzata de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule produse in mod normal in momentul digestiei. Corpul nostru are un sistem antioxidant intern care ajuta la scaderea radicalilor liberi, dar antioxidantii din dieta ar putea, de asemenea, sa ofere un ajutor valoros.

Acest efect antioxidant ar putea fi deosebit de important pentru placile care blocheaza arterele. Exista celule inflamatorii in aceste placi care produc cantitati mari de radicali liberi.

Efectul anticoagulant este specific pentru acizii grasi omega-3 din uleiurile de peste si canola.

Prin scaderea capacitatii sangelui de a se coagula, acesti acizi grasi impiedica formarea de cheaguri de sange in arterele inimii, acestea fiind mecanismul principal al atacului de cord.

Oamenii de stiinta inca nu pot explica exact de ce dieta mediteraneana este benefica. Cu toate acestea, datele privind bolile cardiovasculare sunt considerate de experti ca fiind suficiente pentru a recomanda aceasta dieta persoanei care a suferit un atac de cord sau prezinta un risc ridicat de a avea un atac de cord.

Principii ale dietei mediteraneene:

1. Principalele alimente, dar nu exclusiv, sunt plantele.

2. Produsele de origine animala sunt consumate fara nici o exclusivitate – oamenii din Marea Mediterana nu sunt vegetarieni – dar intr-un mod moderat, este principiul frugalitatii.

3. Aceste obiceiuri mediteraneene sunt extraordinar de diverse.

4. Cu mare respect pentru ciclurile sezoniere, fiecare sezon are alimentele sale caracteristice, este principiul sezonalitatii.

5. Principalele culturi consumate sunt cerealele, legumele, leguminoasele si fructele. In climatul nostru temperat si cu conditia respectarii principiului sezonalitatii, se poate obtine o mare diversitate de plante comestibile produse local. Acesta este principiul nutritiei localizate.

Ce se poate bea in dieta mediteraneana?

Cat de multa apa doriti (mai degraba beti mult) si, de preferinta, apa foarte mineralizata, adica bogata in calciu, potasiu si magneziu!

Cafea si ceai, dar pentru cafea, evitati peste 3 cesti pe zi si beti dupa somn. De la ora 16h (si chiar inainte, daca doriti), ceai. Pentru cafea si ceai: fara zahar si fara lapte!

Bauturile alcoolice in cantitati moderate, dar de preferinta vin (rosu este mai bun) si in timpul meselor.

ADD YOUR COMMENT