Curiozitati despre dulcele tort realizat de cei de la eTorturi.ro

În cadrul întregului ritual consacrat sărbătoririi unei zile de naștere, tortul (și toate evenimentele colaterale care însoțesc apariția lui – cântece, lumânări, aplauze, urări, fotografii) constituie un element central, iconic. În mod cert, tortul rămâne punctul culminant al oricărei petreceri aniversare. Deși el poate fi rodul unui efort considerabil în cadrul bucătăriei, unul dintre avantajele lumii contemporane este tot mai larga lui accesibilitate. O cofetarie online poate fi opțiunea perfectă pentru cei care nu au timp, îndemânare sau răbdare să realizeze un tort acasă  și doresc să recurgă la torturi la comanda pentru sărbătorirea zile de naștere și nu numai. În alegerea tipului de tort, modelului, texturii, gustului, aceștia se pot orienta răsfoind pagina de internet etorturi.ro.

Iată acum, însă, câteva curiozități sau informații mai puțin cunoscute, care fac, în plus, deliciul acestui subiect dulce:

  • Strămoșul tortului actual a fost reperat undeva în Grecia antică și semăna vag cu descendentul său spectaculos din zilele noastre (un fel de turtă rotunda, îndulcită cu miere și umplută cu nuci și fructe forma rotund, consacrată, ca ofrandă, zeiței lunii – Artemis). Tot în lumea antică, de data aceasta la romani, aceleași prăjituri rotunde (care au ajuns treptat să fie numite torturi) erau servite la zilele de naștere și la nunțile mai speciale;
  • Vechii celți se pare că foloseau și ei tartele rotunde, aromate, dar în scopuri mai puțin culinare și mai degrabă în cadrul practicilor de divinație: în timpul sărbătorilor, odată cu aprinderea torțelor, celții dădeau drumul turtelor rotunde din vârful dealului, de sfărâmarea lor până jos depinzând belșugul sau ghinionul de peste an;
  • Abia în secolul al 15-lea se naște, cu tatonări, tortul modern, odată cu inițiativa brutarilor germani de a face torturi nu doar pentru nunți, ci și pentru zile de naștere, deși acestea rămân încă la forma simplă a prăjiturilor cu un singur strat;
  • În secolul al 17-lea, și inițial doar pentru cei înstăriți, tortul nostru cel de toate zilele… de naștere ia forma consacrată (mai multe straturi, creme, glazură, decorații);
  • Torturile devin accesibile și celor mai puțin bogați abia odată cu revoluția industrială, cu folosirea prafului de copt și cu diversificarea materiilor folosite;
  • Lumânările ce însoțesc apariția tortului (și legătura dintre numărul lor și numărul anilor împliniți) au, și ele, istoria și conotațiile lor speciale: de la simbolistica focului și a cercului (imagine esențializată a cercului vieții, a forței, a  luminii) la comunicarea dorințelor către divinitate, prin stingerea lor, ba chiar la ideea de protejare a celui sărbătorit de spiritele malefice care, se credea, îl asaltau cu ocazia zilei speciale de naștere.

ADD YOUR COMMENT

You must be logged in to post a comment.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.