Cum poate apendicita duce la peritonita?
Atunci cand apendicele se inflameaza, devine periculos si trebuie indepartat. Daca apendicele nu este indepartat la timp din cauza diagnosticului incorect sau pentru ca pacientul a solicitat ajutor medical tarziu, infectia bacteriana poate duce la formarea unui abces in peritoneu. In cazul perforarii acestei membrane apare peritonita.
Cauzele apendicelui inflamat numit apendicita sunt tipice bacteriilor florei intestinale care patrund in peretele apendicelui. Acest lucru se poate intampla la orice varsta, dar cel mai adesea – intre 15 si 30 de ani.
Simptome
Nu exista semne preliminare ale unei crize iminente, cu exceptia durerilor din abdomen din cand in cand. Cand apare criza, durerea apare in dreapta buricului si este foarte puternica. In acelasi timp, pot aparea si crampe intestinale si se poate crede gresit ca problema vine din digestie. In pozitia verticala, durerea se intensifica si se extinde spre spate. Simptome, precum febra si varsaturile pot aparea.
Diagnosticul
Medicul poate diagnostica apendicita printr-un simplu examen clinic – prin apasarea unui anumit punct din abdomen. Cu toate acestea, la sugari si copiii mici, la varstnici si la femeile insarcinate, diagnosticul este adesea mult mai dificil.
In plus, simptomele apendicitei sunt similare cu cele care apar in inflamatia vezicii biliare, in prezenta pietrelor la rinichi, precum si in unele probleme ginecologice (sarcina ectopica, chisturi ovariene etc.).
Diagnosticul trebuie pus rapid, mai ales daca este cu adevarat apendicita. Prin urmare, se folosesc analize de sange, care prezinta numarul de leucocite. Examinarea cu raze X este adesea inutila, deoarece in jumatate din cazurile de apendicita nu prezinta nicio anomalie.
Chirurgie – singura modalitate de tratament
Decizia de interventie chirurgicala vine imediat dupa diagnosticul de apendicita. Se efectueaza imediat sau se asteapta putin daca pacientul a mancat recent pentru a putea fi administrata anestezie completa.
Operatia dureaza aproximativ o jumatate de ora. Cel mai adesea se efectueaza endoscopic – camera si instrumentele sunt introduse prin 3 orificii mici in peretele abdominal.
Se intampla insa sa se aplice metoda clasica cu incizie abdominala. Acest lucru este necesar atunci cand apendicele este localizat ciudat si nu poate fi atins cu usurinta. Pacientul ramane in spital cel mult o saptamana.