Cum poate fi diagnosticat si tratat un abces dentar?
Una din afectiunile care pot fi incluse si in categoria urgentelor stomatologice poarta denumirea de abces dentar si trebuie tratata ca atare, pacientii adresandu-se medicului stomatolog. Dintele care prezinta un abces este usor de diagnosticat, deoarece are o punga de puroi in interiorul tesuturilor din jurul sau. Puroiul se formeaza in momentul in care organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene, iar printre cauzele aparitiei puroiului se numara traumatisme ale dintilor, carii netratate si afectiuni ale gingiei. In cazul in care abcesul dentar ramane netratat, pulpa dintelui se poate infecta, lucru care duce la pierderea dintilor.
Semne si simptome ale unui abces dentar si metode de ameliorare a durerii
Pacientilor nu le este foarte dificil sa se auto-diagnosticheze in cazul in care au un abces dentar. Acestia simt durere pulsatila, mai ales in timpul masticatiei sau cand ating dintele, au gingii rosii si tumefiate si percep un gust foarte neplacut in gura. De multe ori, se schimba si culoarea dintelui, nu numai a gingiei, iar febra isi face aparitia in majoritatea cazurilor. Apare si senzatia ca dintele este impins din radacina si ca gura nu mai poate fi inchisa adecvat. Durerea scade in intensitate pe masura ce abcesul se colecteaza, insa indiferent de situatie, se recomanda interventia unui medic.
In cazul in care durerea nu scade nici dupa 2 ore de la administrarea unui antialgic la domiciliu, este necesar ca pacientii sa se prezinte de urgenta la medicul specialist sau la camera de urgente. Durerea poate fi ameliorata de catre pacienti pana ajung la cabinet prin diferite metode naturiste precum baile la picioare cu sare grunjoasa si apa calda, aplicarea unei comprese cu apa rece pe partea externa a obrazului pentru a reduce inflamatia si administrarea de extract de coacaz negru, de lemn cainesc, de sunatoare si de arin negru.
Tratamentul abcesului in cabinetul stomatologic presupune drenarea canalelor dintelui pentru a permite eliminarea puroiului prin dinte. In cazul in care colectia este fluctuenta, se va face anestezie si incizie. Daca abcesul dentar nu este tratat, apar complicatii, mai ales la pacientii cu imunitate scazuta, precumosteita, infectia extinsa la nivelul obrazului, flegmonul.