Endometrioza in timpul sarcinii
Endometrioza apare atunci cand acumulari de tesut endometrial cresc in locatii din afara uterului. Pe masura ce tesutul continua sa se ingroase, sa se descompuna, sa raspunda la hormonii ciclului menstrual si sa sangereze in timpul ciclului menstrual, endometrioza se formeaza adanc in interiorul corpului. Poate provoca dureri pelvine cronice si o varietate de alte simptome.
Dar care este legatura dintre endometrioza si sarcina?
A ramane gravida poate fi mai dificil pentru femeile cu endometrioza. Cu toate acestea, multe femei cu endometrioza raman insarcinate si au copii sanatosi.
Cum afecteaza sarcina simptomele endometriozei?
Sarcina are efecte diferite asupra fiecarei femei cu endometrioza. Unele femei pot constata ca sarcina amelioreaza simptomele endometriozei. Nivelurile crescute ale hormonului progesteron in timpul sarcinii pot imbunatati, de asemenea, simptomele.
Cercetarile au descoperit ca progestinul, care este o versiune sintetica a progesteronului, reduce durerea endometriozei pentru aproximativ 90% dintre femei. Progestinul este un tratament standard pentru endometrioza.
Progesteronul natural al organismului poate avea efecte similare cu progestinul pentru unele femei, dar nu toate cele cu endometrioza constata ca simptomele lor se amelioreaza in timpul sarcinii.
De fapt, sarcina poate agrava unele simptome ale endometriozei la femei. Acest lucru se poate datora cresterii uterului care exercita o presiune suplimentara sau o tractiune asupra zonelor existente de endometrioza.
Un alt factor care poate agrava simptomele endometriozei in timpul sarcinii este cresterea hormonului estrogen, care poate incuraja dezvoltarea mai multor leziuni de endometrioza.
Chiar daca sarcina ofera ameliorare, este posibil ca simptomele endometriozei sa se intoarca dupa sarcina, desi alaptarea poate intarzia acest lucru.
Asadar, femeile nu ar trebui sa se gandeasca la sarcina ca la o strategie pentru gestionarea sau tratarea endometriozei. Sarcina nu va vindeca endometrioza. Femeile insarcinate cu endometrioza isi pot gestiona simptomele in siguranta prin:
- luarea analgezicelor cu aprobarea unui medic;
- miscare usoara si yoga;
- folosirea tampoanelor de incalzire sau bai calde pentru a usura crampele;
- consumul de alimente bogate in fibre pentru a reduce simptomele intestinului.