Mobilier Art Deco vs. Art Moderne
Chiar si mobilierul apartine unor anumite stiluri in functie de perioada de timp in care a fost proiectat si utilizat. Doua dintre cele mai cunoscute stiluri de mobilier si nu numai, sunt Art Deco si Art Moderne.
Termenul Art Deco este adesea aplicat mobilierului din anii 1920 pana la inceputul anilor 1940. Aceeasi perioada de timp i se atribuie si stilului Art Moderne. Intelegerea diferentei dintre cele doua nu este intotdeauna usoara.
Stilul cunoscut astazi sub numele Art Deco, termen creat efectiv in jurul anului 1960, a aparut in 1925 la o expozitie internationala din Paris. Art Deco a construit pe forme stilizate, curate, ale predecesorilor Art Nouveau. Din arhitectura greaca si romana au aparut idealurile proportiei si echilibrului, iar din arta egipteana se trage finisajul lucios. Unul dintre cei mai importanti designeri Art Deco este Emile-Jaques Ruhlmann.
Doar pentru ca au fost simplificate si stilizate, nu inseamna ca piesele Art Deco erau simple si spartane. Se foloseau chiar si ornamentele, insa erau simplu finisate, pastrandu-se doar forma de baza, iar frumusetea fiind data de contrastele materialelor, lacurile lucioase accentuand diferentele de culoare.
Daca Art Deco isi are radacinile in Franta, Art Moderne s-a nascut in Statele Unite ale Americii, datand aproximativ de la inceputurile anilor 1930 pana in 1940. Art Deco a pus accentul pe forma si absenta abundentei de detalii, dar Art Moderne a fost simplificata la contururi geometrice bine definite. Mobilierul in stil Art Moderne a fost conceput pentru a fi produs in masa, iar echilibrul si proportia au fost extinse la regularitate si repetitie. O mare parte a decorului unei piese Art Moderne vine din precizia liniei si duplicare caracteristicilor functionale – manere, butoane, suruburi. Suprafetele sunt, de cele mai multe ori, simple, cu mai putine detalii decat piesele Art Deco. Ca si in cazul curentului francez, se folosesc in mare masura contraste de culoare, in special alb-negru, si materiale contrastante, nu numai diferite tipuri de lemn, dar si insertii metalice. Suprafetele lucioase continua sa predomine.
Achizitii de mobilier, bijuterii si alte obiecte de valoare | hqz.ro
Desigur, cele doua curente se suprapun, atat din punct de vedere stilistic, cat si cronologic. Daca aveti vreo piesa de mobilier apartinand unui anume curent si doriti sa o vindeti, cumpar mobilier vechi! Fac achizitii de mobilier, bijuterii si alte obiecte de valoare pentru un magazin de antichitati din Bucuresti, asa ca daca aveti ceva de vanzare, nu ezitati sa accesati Hqz.ro si sa va expuneti intentia!