Pericolele din locuinta pentru copii
Desi pare un spatiu sigur si foarte primitor, locuinta se poate dovedi un loc al pericolelor, al incidentelor si al necazurilor de tot felul. De cate ori nu aud la TV telespectatorii de copii opariti, arsi pe unele suprafete ale corpului, electrocutati, taiati din cauza unor incidente stupide care au loc chiar in sufrageria pe care o credeau atat de sigura sau in bucataria lipsita de pericole? Aceasta este o realitate dura! Copiii nu sunt in siguranta acasa, mai ales daca unele zone ale locuintei nu sunt corect izolate, daca cei mici nu primesc o educatie in acest sens, acela de a nu pune mana in anumite locuri, de a nu folosi obiecte contondente sau periculoase.
Sfaturi pentru siguranta copiilor in propria casa
Fie ca locuiesc la casa sau la apartament, copiii sunt expusi zi de zi pericolelor. In bucatarie se pot arde, se pot opari, pot da drumul la gaze, pot folosi cutitul sau alte obiecte contondente in incercarea de a imita adultul. Sufrageria nu este lipsita de pericole cu atat de multe prize, aparatura electrica, cabluri deteriorate. In baie copiii pot fi tentati sa “guste” pernitele cu detergent lasate la indemana lor, in masca de chiuveta sau chiar pe masina de spalat.
Parintii nu trebuie sa lase la indemana copiilor (sau unde pot ajunge) alcool, produse toxice in recipiente care ar putea fi confundate cu cele ale produselor comestibile, cablurile toate trebuie izolate si aparatele electrocasnice precum si prizele sa aiba impamantare. De asemenea, parintii pot instala alarme de gaz sau de fum, mai ales daca au centrala, plita cu gaz sau convector, trebuie sa ii invete pe cei mici care sunt obiectele de care nu trebuie sa se atinga, cum trebuie sa se comporte in preajma aparatelor electrocasnice si de ce nu au voie sa dea drumul la usa strainilor.
Copiii nu sunt siguranta nici macar in cele cateva minute cat lipsesc parintii pana la cumparaturi sa ia cele necesare prepararii hranei, cand usa ramane descuiata iar strainii isi incearca norocul pentru a intra in casa. Este foarte important ca, inca de la cele mai fragede varste, cand invata sa memoreze o poezie, sa memoreze si numarul de telefon al unuia dintre parinti.