Plagiocefalia la bebelusi: metode de prevenire
O problema destul de des intalnita la bebelusi este plagiocefalia pozitionala, cunoscuta si sub numele de sindromul capului plat. Capul plat este de obicei doar o problema cosmetica. Nu compromite cresterea creierului sau dezvoltarea copilului. Chiar si asa, este important sa se ia masurile necesare pentru a evita aplatizarea capului bebelusului.
- Care sunt cauzele capului plat?
La nastere, craniile bebelusilor sunt moi si flexibile, permitand capului sa treaca prin vagin in timpul nasterii. Deoarece craniul este moale, o usoara deformare a capului este adesea observata la nou-nascuti. De obicei aceasta trece in primele cateva saptamani dupa nastere.
Cu toate acestea, unele deformari se pot agrava, iar altele pot aparea in primele luni de viata ale bebelusului. Turtirea craniului apare de obicei in jurul varstei de 2 luni.
Este important sa se varieze pozitia capului bebelusului de la nastere, deoarece greutatea acestuia este relativ grea in comparatie cu restul corpului. Daca bebelusul doarme intotdeauna in aceeasi pozitie, osul din spatele urechii sale se va aplatiza treptat.
Cu cat capul este mai mare, cu atat muschii lui sunt mai putin capabili sa-l sustina, crescand riscul de aplatizare. Bebelusii prematuri, baietii (sunt mai putin tonifiati decat fetele la aceasta varsta) si bebelusii cu boli de dezvoltare sunt mai expusi riscului de a avea o parte plata a capului.
- Cum sa eviti un cap plat la copil?
De la nastere parintii trebuie sa alterneze pozitia in care copilul doarme. O sursa de sunet sau o animatie vizuala, cum ar fi un telefon mobil, ii va atrage atentia si il va face sa intoarca in mod natural capul in partea dorita.
In timp ce este treaz, se recomanda sa se tina copilul in diferite pozitii, iar asupra capului sa nu existe nicio presiune constanta. Atunci cand se hraneste bebelusul, bratul pe care se sprijina capul bebelusului trebuie alternat.
Specialistii recomanda sa se puna bebelusul pe burta in fiecare zi de la varsta de 2 saptamani sau imediat ce cordonul ombilical i-a cazut si a fost cicatricizat. De asemenea, trebuie incurajat zilnic sa priveasca ambele directii prezentandu-i o jucarie mai intai pe partea dreapta si apoi pe partea stanga.