Turmeric – praful magic ce previne aparitia cancerului
Turmericul, denumit si curcuma, este o planta erbacee asiatica, asemanatoare si inrudita cu ghimbirul. Acesta este folosit drept condiment pentru diferite feluri de mancare, intrucat are o aroma delicata, un gust neutru si un miros placut si delicat. Turmericul este folosit pentru a colora intens cu galben orice fel de mancare in care este adaugat. Cercetarile efectuate de-a lungul timpului arata ca acest condiment este foarte eficient in prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.
Ce este turmericul si care sunt beneficiile acestui condiment
Turmericul, sau sofranul indian, este cel mai cunoscut dintre condimentele originare din Indonezia si din sudul Indiei, unde a fost folosit ca agent anti-inflamator si antioxidant. Turmericul contine vitamina B6, fibre, potasiu, fier si mangan. Acesta poate distruge celulele canceroase rezistente la medicamente, protejand organismul impotriva afectiunilor cauzate de iradiere. Acest condiment previne si suprima boala Alzheimer si reduce toxicitatea metalelor grele.
In India, unde turmericul este folosit atat in medicatie, cat si in alimentatie, prevalenta celor patru tipuri de cancer importante si frecvent intalnite in Statele Unite (de san, de colon, de plamani si de prostata) este de zece ori mai mica. Un alt beneficiu al acestui uimitor condiment este acela ca stimuleaza vezica biliara sa produca bila, atragand dupa sine imbunatatirea digestiei si reducerea balonarii sau a formarii excesiva de gaze. Turmericul este bun pentru calmarea durerilor de stomac si tratarea problemelor digestive.
Curcumina este principalul ingredient al turmericului care, pe langa proprietatile antiinflamatorii, are si proprietati antiseptice si antibacteriene. De aceea, acest condiment este excelent in tratarea arsurilor, a ranilor si a taieturilor, accelerand procesul de vindecare.
Consumat in mod regulat, turmericul are un efect detoxifiant asupra ficatului, prevenind aparitia bolilor la nivelul acestui organ, ajuta la filtrarea si detoxifierea sangelui si reduce efectele secundare ale supradozelor de analgezice sau ale consumului excesiv de alcool. Turmericul nu este indicat pacientilor care sufera de diabet, deoarece scade nivelul de glucoza din sange. De asemenea, nu trebuie consumat de femeile insarcinate sau care alapteaza.