Ce tip de depozitare alegi pentru bucatarie? Dulapuri inchise sau spatii deschise?
Amenajarea bucatariei si organizarea elementelor din interiorul acesteia se poate dovedi o reala provocare pentru proprietarii care nu cunosc regulile si elementele de baza in acest sens. Mobilarea casei si in special a bucatariei a fost una din marile provocari ale vietii moderne pentru ca exista mai multe stiluri.
Proprietarii au alocat un anumit buget pentru amenajarea bucatariei, iar buna organizare tine si de modul de folosire util al spatiului. Una din cele mai mari provocari ale proprietarilor este reprezentata de alegerea modului de organizare si depozitare pentru bucatarie ce include dulapurile inchise sau spatiile deschise.
- Dulapuri inchise pentru organizarea bucatariei – avantaje si dezavantaje
Pentru organizarea bucatariei, dulapurile inchise de la podea si pana in tavan sunt o solutie folosita de tot mai multi proprietari. Acestea sunt impresionante, ofera foarte mult spatiu si vin cu o multime de solutie de depozitare atat pentru vase, cat si pentru unele ingrediente. Aceste dulapuri incorporeaza pana si electrocasnice precum frigider, masina de spalat sau cuptor si sunt facute sa aiba un design integrat.
Principalele avantaje ale dulapurilor inchise in bucatarie sunt evident cele ale spatiului imens de depozitare pe care acestea le ofera, fie ca proprietarii vor sa organizeze totul impecabil sau prefera sa aiba in acest spatiu mai putina dezordine si sa nu amestece alimentele cu paharele, farfuriile sau diversele platouri. Dulapurile inchise reprezinta o solutie ideala, eliminand chiar spatiul dintre tavan si podea care poate ramane nefolosit si inaccesibil.
Dulapurile inchise in bucatarie au si o serie de dezavantaje, ce includ accesul ingreunat in partea superioara la care gospodinele pot ajunge de exemplu doar cu o scara, precum si faptul ca micsoreaza spatiul din bucatarie, un lucru care se va dovedi problematic pentru cei care dispun de doar cativa metri patrati.
- Rafturile deschise in bucatarie – avantaje si dezavantaje
Tot mai multi proprietari ai bucatariilor mai mici sau mai mari prefera rafturile de bucatarie in detrimentul dulapurilor. Aceasta practica a devenit atat de populara, incat dezbaterea dintre dulapuri si rafturi in bucatarie este des adusa in discutie atat de catre marii designeri de interior cat si de proprietarii de case care cauta sa isi mobileze bucatariile.
Principalele avantaje ale rafturilor deschise sunt acelea ca sunt spatioase, usor de accesat, iar peretii dulapurilor sunt inexistenti astfel incat spatiul este mult mai generos si gospodinele vor avea acces la obiectele de pe rafturi mult mai facil si aspectul bucatariei va fi mult imbunatatit. In plus, obiectele puse pe rafturi sunt mult mai accesibile, iar rafturile deschise sunt decorative si ofera impresia de spatiu largit.
Pe de alta parte, exista si anumite dezavantaje ale rafturilor deschise montate in bucatarie si anume acelea ca vor arata dezordonat si dezorganizat in cazul in care articolele nu sunt asezate chiar in ordine si rafturile deschise necesita intretinere si atentie sporita, pentru ca nu vor fi intotdeauna impecabile, deoarece nefiind inchise se va aseza praful mult mai repede.