Ce trebuie sa stii despre dieta vegana?
Dieta vegana exclude toate produsele de origine animala, inclusiv carnea, lactatele si ouale. Cand oamenii o urmeaza corect, o dieta vegana poate fi extrem de hranitoare, poate reduce riscul de boli cronice si poate ajuta la pierderea in greutate.
Un numar din ce in ce mai mare de oameni se indreapta spre dietele vegane datorita sanatatii, bunastarii animalelor sau preocuparilor legate de mediu.
Dietele vegane tind sa fie bogate in substante nutritive si sarace in grasimi saturate. Cercetarile sugereaza ca dieta poate imbunatati sanatatea inimii, proteja impotriva cancerului si reduce riscul de diabet de tip 2.
Cu toate acestea, oamenii care mananca numai alimente pe baza de plante trebuie sa fie mai constienti de cum sa obtina anumite substante nutritive, inclusiv fier, calciu si vitamina B-12, care provin de obicei dintr-o dieta omnivora.
- Ce este dieta vegana?
O dieta vegana implica numai consumul alimentelor care contin plante. Cei care urmeaza aceasta dieta evita toate produsele de origine animala, inclusiv carnea, lactatele si ouale. Unii oameni evita sa manance miere. Pentru unii, a fi vegan este o alegere dietetica, in timp ce pentru altii, este o alegere de stil de viata.
Persoanele care aleg sa traiasca un stil de viata vegan pot evita, de asemenea, hainele si alte produse care utilizeaza sau contin parti de animale, precum piele si blana de animale. Dietele vegane tind sa includa multe fructe, legume, fasole, nuci si seminte. Consumul unei varietati de aceste alimente va oferi o gama larga de vitamine importante, minerale, grasimi sanatoase si proteine.
- Vegan vs. Vegetarian
Principala diferenta intre vegetarieni si vegani este ca, desi vegetarienii nu mananca carne, acestia consuma produse lactate, oua sau ambele. Dieta vegana exclude toate produsele cu ingrediente pe baza de animale.
Dieta vegana este mai restrictiva, astfel incat oamenii trebuie sa se gandeasca mai mult la originea nutrientilor lor pentru a se asigura ca isi indeplinesc cerintele dietetice zilnice.
Dietele vegane pot furniza toti nutrientii de care are nevoie o persoana si pot elimina unele dintre riscurile posibile pe care cercetarile le-au asociat cu grasimile animale daunatoare.