Cele mai bune solutii de iluminare a garajului
Garajul este o incapere preferata de barbatii gospodari in care nu numai ca isi tin masina, ci isi depoziteaza si diferite alte lucruri de care au nevoie. Uneori garajul este transformat intr-o veritabila camera de depozitare, sau intr-un miniatelier. De aceea, garajul nu trebuie sa fie slab iluminat, ci iluminarea sa fie un proiect demn de luat in considerare pentru cei ce lucreaza pana tarziu in noapte aici.
Sursele de lumina in garaj
Garajul nu este una din anexele locuintei care dispune de lumina naturala din belsug, de aceea iluminarea artificiala este foarte importanta, impartita in trei categorii distincte si foarte importante:
- lumina ambientala care este asezata in tavan si confera o iluminare moderata camerei. Aplicele de perete sunt recomandate pentru iluminarea garajului, acestea oferind o lumina difuza si incadrandu-se perfect in spatiu pentru ca nu ocupa mult loc;
- lumina centrata pe activitati, care trebuie sa fie mai puternica decat cea ambientala si sa fie destinata zonelor de lucru sau de depozitare, ideala pentru proiectele mai migaloase;
- lumina de accent care are rol decorativ si, desi nu este foarte intalnita in garaje, ci mai degraba in casa, se poate folosi si in aceste incaperi pentru a ilumina un raft sau un tablou spre exemplu.
Corpuri de iluminat in garaj in functie de nevoi
Regula principala de iluminare a garajului face referire la prezenta unei lumini ambientale plus alte surse daca este necesar. Corpurile de iluminat ambiental includ deschizatorile usilor cu lumini incorporate, preum si lumini rotunde sau liniare care pot fi incastrate de pe tavan.
Corpurile de iluminat centrate pe sarcini sunt cele ce pot fi mutate sau ajustate pentru a face fata nevoilor schimbatoare. Lampadarele sau reflectoarele nu se potrivesc garajului, cu toate ca se pot dovedi utile.
Pentru un garaj obisnuit, lumina optima ar trebui sa fie de 50 de lumeni, in timp ce in garajele imense, industriale, o valoare de 300 de lumeni s-ar putea dovedi suficienta.