Taierea corecta a hortensiilor
Florile uscate ale hortensiei raman decorative foarte mult timp in toamna, in special in climatele blande si umede, din acest motiv, se prefera taierea hortensiilor la sfarsitul iernii, in jurul lunii martie, cand planta intra din nou in vegetatia. In acest moment, se vede clar cat creste tufa, care ramuri au suferit in timpul iernii si in care hortensia intentioneaza sa-si dirijeze fortele.
Masa care acopera arbustul protejeaza si mugurii subiacenti de inghet. Aceasta taiere se face in fiecare an, daca este posibil. Folosind o foarfeca mica de taiere, se indeparteaza inflorescentele terminale una cate una, avand grija sa se taie 1 sau 2 cm deasupra unei perechi de muguri bine formati, adesea deja umflati sau eclozati.
Reinnoirea ramurilor hortensiei
Se indeparteaza ramurile vechi de 3 ani care au coaja groasa la baza lor. Acestea prezinta, de fapt, multiple ramificatii care duc la inflorescente mici, ce sunt adesea slab formate si care impiedica aparitia noilor lastari bazali. De asemenea, daca tulpinile mai vechi prezinta vigoare se pot pastra si taia la 10-15 cm de sol, pentru a le mentine.
Daca hortensia nu a fost taiata de mult timp si are numai ramuri vechi incepand de la sol, se reinnoiesc tulpinile indepartand o treime din ramurile vechi pe an, timp de 3 ani.
Exista intotdeauna timp pentru a intineri o hortensie, de exemplu florarii taie drastic toate tulpinile, chiar daca inflorirea va fi probabil nula vara urmatoare. Prin taierile drastice se elimina tulpinile prea batrane, care nu vor mai face flori si se stimuleaza aparitia de noi lastari, care vor inflori.
In primii ani hortensia, nu trebuie taiata, deoarece creste incet. Dar taierea unei plante adulte ar trebui sa stimuleze o ramificare mai densa si sa impiedice ruperea tulpinei sub propria greutate.
Este foarte importanta imbogatirea solului primavara cu compost, sol cu frunze sau ingrasaminte organice si sa se asigure prospetimea solului pe tot parcursul sezonului pentru a incuraja noile inflorescente.