Efectele nocive ale bauturilor carbogazoase si energizante asupra dintilor

Efectele nocive ale bauturilor carbogazoase asupra sanatatii generale sunt acum bine cunoscute. Nutritionistii lucreaza de cativa ani pentru a avertiza populatia impotriva consumului frecvent al acestui tip de bautura. Intr-adevar, cantitatea de zahar continuta intr-o singura cutie ar corespunde cu 8 lingurite, ceea ce reprezinta o cantitate impresionanta de calorii. De asemenea, atunci cand consumul acestor lichide zaharoase devine un obicei, sansele de a dezvolta o problema supraponderala sau chiar obezitatea, cu toate riscurile asociate, se inmultesc.

Efectele daunatoare ale bauturilor racoritoare asupra sanatatii dentare, pe de alta parte, sunt mai putin familiare. Cu toate acestea, ele nu sunt neglijabile. Este dovedit stiintific si clinic ca aportul de lichide zaharate, cum ar fi bauturile carbogazoase si bauturile energizante, contribuie in mare masura la fenomenul eroziunii dentare.

Ce este eroziunea dentara?

Eroziunea dentara este un proces multifactorial care duce la pierderea smaltului si dentinei, implicand o dizolvare acida care nu este legata de prezenta bacteriilor si care poate afecta toate grupele de varsta. Eroziunea dentara este ireversibila si se inrautateste in timp.

Consecintele eroziunii dentare sunt diverse. In primul rand, din cauza pierderii smaltului, dentina, care se afla chiar sub acesta, este expusa treptat. Expunerea acesteia poate provoca hipersensibilitate la caldura, frig sau chiar la cel mai mic contact cu un alt material.

In al doilea rand, smaltul erodat poate face restaurarile dentare mai complexe. In cele din urma, daca eroziunea este bine avansata, poate fi necesar ca medicul dentist sa efectueze un tratament pentru canalul radicular pentru a restabili sanatatea dintelui.

Cum contribuie bauturile cu zahar la eroziunea dentara?

La contactul cu bacteriile din gura, zaharul din bauturile carbogazoase si bauturile energizante se transforma in acizi care ataca si deterioreaza smaltul dintilor. Aceasta degradare a smaltului si a tesuturilor subiacente contribuie, de asemenea, in timp, la formarea cariilor dentare.

In plus, efectele nocive ale acizilor produsi de intalnirea zaharului si a bacteriilor sunt crescute de 10 ori atunci cand bauturile sunt sorbite pe tot parcursul zilei, precum si atunci cand sunt tinute o anumita perioada de timp in gura inainte de inghitire.

ADD YOUR COMMENT

You must be logged in to post a comment.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.