Literatura romana de-a lungul anilor
Literatura oricarei tari este scrisa de autorii din aceea tara, lucru valabil si pentru literatura romana. Cele mai vechi texte in limba romana au fost, de fapt, niste traduceri din limba slavona si au reprezentat niste texte religioase.
Prima carte tiparita in Tara Romaneasca dateaza din 1508 si era scrisa in limba slavona. Un diacon numit Coresi a tiparit traducerile romanesti ale Faptelor Apostolilor in anul 1563. Acestei carti i-au urmat si altele, imprimarea cartilor religioase romanesti continuand secol dupa secol, strabatand crize si razboaie.
Criticul si prozatorul George Calinescu a scris cea mai cuprinzatoare istorie a literaturii romane: ”Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent” si a publicat studii de elita despre Eminescu si alti autori. Calinescu a scris, de asemenea, romane care descriu viata sociala a Bucurestiului dupa primul Razboi Mondial, decaderea lui treptata si rolul jucat de intelectuali in reconstructia orasului dupa declinul sau dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.
Dintre toate perioadele prin care Romania a fost fortata sa treaca, in ceea ce priveste literatura, cea mai grea perioada a fost comunismul. Odata cu declansarea si instalarea acestui curent in 1945, multi scriitori romani au fost arestati sau fortati sa scrie la comanda. Cei din urma sunt singurii care au prosperat sub noul regim.
Geo Bogza discipol al socialismului…
De la inceputurile sale avangardiste, poetul si eseistul Geo Bogza a devenit discipol al socialismului, doar pentru a se intoarce ulterior impotriva dictaturii. Demostene Botez, a carui poezie a descris tristetea vietii provinciale, a dezvaluit mai tarziu un optimism viguros, iar Eugen Jebeleanu, care a fost multa vreme jurnalist de stanga, a produs poezie din ce in ce mai abstracta.
Dupa revolutia din 1989 si executia lui Ceausescu, a reinviat poezia metaforica, dramaturgia si poezia postmoderna a lui Matei Visniec si romanele simbolice si suprareale ale lui Mircea Cartarescu. De asemenea, in acest moment, eseul literar si politic romanesc a fost reinviat si reinventat de Adrian Marino, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici.
Cumpar carti in Bucuresti, indiferent de subiect sau de anul in care au vazut lumina tiparului. Ma intereseaza sa fie in stare buna pentru a putea fi vandute din nou. Facem achizitii de carti in orice zi a saptamanii, oferind evaluare gratuit si cel mai corect pret in functie de starea cartilor. Accesati Cumparcarti.ro pentru detalii!