Branzeturile – utile sau daunatoare?
Cand vine vorba de branza, oamenii spun adesea ca nu isi pot imagina masa zilnica fara ea. Cu toate acestea, unii isi fac griji ca ar putea cauza boli de inima sau crestere in greutate.
Desigur, cand vine vorba de branza, alegerea este grozava si exista multe moduri de a profita de ea intr-un mod sanatos pentru organism.
Branza este o sursa buna de nutrienti deoarece contine calciu, grasimi si proteine. Contine, de asemenea, cantitati mari de vitamine A si B12, precum si zinc, fosfor si riboflavina.
- Poate proteja dintii de carii
Conform unor studii, branza si produsele lactate in general pot proteja dintii de deteriorare. Este o sursa de acid linoleic conjugat. Insa branzeturile bogate in grasimi contin cantitati mici de acid linoleic conjugat – un acid gras care poate ajuta la prevenirea obezitatii, a bolilor de inima si la reducerea inflamatiei.
- Este buna si pentru inima
Conform cercetarilor, produsele lactate fermentate, precum iaurtul si branza au un efect pozitiv asupra sanatatii sistemului cardiovascular. Acestea ofera nutrienti si au proprietati antiinflamatorii.
Desigur, consumul de branza poate prezenta si unele riscuri pentru sanatate. Branza poate avea efecte secundare daca este contaminata sau daca exista anumite probleme de sanatate. Aceasta este un aliment bogat in calorii, dens. In functie de tipul de branza pe care oamenii il consuma, poate contine aproximativ 100 de calorii la 30 de grame.
Datorita continutului ridicat de grasimi saturate, unii experti sfatuiesc sa se limiteze aportul, deoarece sunt daunatoare organismului. Branzeturile contin cantitati mari de sodiu, ceea ce poate fi o problema pentru persoanele cu hipertensiune arteriala. In plus, nu contin fibre si daca se consuma prea mult, pot provoca constipatie.
Unii oameni evita branza din cauza intolerantei la lactoza sau a alergiei la lapte. In plus, daca este facuta din lapte nepasteurizat, acesta poate fi contaminat cu listeria si poate deveni o sursa de infectie.