Cum sa compensezi deficitul de aminoacizi si de ce organismul are nevoie de ei

Aminoacizii sunt compusii organici care alcatuiesc proteinele. Ei sunt responsabili de constructia celulelor, tesuturilor si organelor, formarea de enzime, hormonilor si hemoglobinei. Proteinele sunt implicate in metabolismul grasimilor, carbohidratilor, mineralelor si vitaminelor, formeaza anticorpi care protejeaza o persoana de infectii.

Proteinele corpului contin 20 de aminoacizi: 8 esentiali (la copiii sub un an sunt 10, deoarece includ 2 aminoacizi esentiali conditionat – arginina si histidina) si 12 neesentiali.

Deficienta de aminoacizi in organism: simptome

Unii dintre aminoacizii neesentiali pot fi indispensabili pentru anumite boli sau malnutritie. Deficienta duce la o scadere brusca a sintezei propriilor proteine ​​ale muschilor si organelor cheie, o incalcare a metabolismului proteinelor si a altor tipuri de metabolism.

Semnele unei deficiente de aminoacizi sunt identice cu cele ale unei deficiente de proteine. Daca o persoana consuma mai putin de 0,8 g de proteine ​​pe kg de greutate, poate exista:

  • o scadere a reinnoirii si regenerarii tesuturilor;
  • o scadere a productiei de enzime si disfunctionalitati in sistemul digestiv;
  • o lipsa de hormoni si un dezechilibru in sistemul endocrin;
  • o deficienta a neurotransmitatorilor si tulburari ale sistemului nervos;
  • o lipsa de hemoglobina si manifestari ale lipsei de oxigen;
  • o incalcare a formarii osoase, o scadere a imunitatii, disfunctionalitati in activitatea sistemelor cheie ale organelor.

Lipsa sau aportul rar de proteine ​​si aminoacizi poate duce la hipovitaminoza. Ca urmare, cu un deficit de proteine, absorbtia vitaminelor, transportul acestora este perturbat, activitatea functionala scade si metabolismul incetineste. Proteinele si vitaminele nu pot functiona unele fara altele.  Ce alimente contin aminoacizi?

  • carne de vita/vitel;
  • branza;
  • albus de ou;
  • caviar de somon;
  • somon oceanic;
  • peste (rau sau mare);
  • pui/curcan.

Surse de aminoacizi din alimentele pentru vegani si vegetarieni:

  • susan;
  • alge marine, spirulina;
  • ulei de floarea soarelui;
  • nuca braziliana;
  • ovaz.

ADD YOUR COMMENT

You must be logged in to post a comment.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.