Cum sa va hraniti bebelusii
In momentul confirmarii sarcinii apar tot felul de intrebari, una dintre cele mai importante este “Cum ne hranim copilul?” In acest articol, vom examina avantajele si dezavantajele hranirii la san si concepte utile in pregatirea pentru alaptare si hranirea copilului pe baza informatiilor stiintifice.
In general, este o idee buna sa va intalniti cu medicul inainte de nastere pentru a lua impreuna decizia de a alapta. Acest lucru se datoreaza faptului ca intotdeauna capacitatea sanilor de a produce lapte se diminueaza imediat dupa nastere.
In timpul primului an laptele matern este hrana preferata pentru toti sugarii, este putin probabil ca acesta sa provoace reactii alergice si este disponibil in orice ora din zi sau noapte.
Bebelusii accepta gustul imediat iar factorii de imunitate din laptele matern ajuta copilul sa lupte impotriva eventualelor infectii.
Desi laptele matern este mancarea ideala pentru sugari, din motive medicale sau de alta natura, unele femei opteaza pentru hranirea acestora cu diferite formule de lapte praf. Acestea au fost create pentru a inlocui artificial laptele uman. Avantajele nutritionale ale laptelui matern sunt cu siguranta numeroase. Aminoacizii si proteinele din laptele matern sunt bine echilibrate pentru bebelus, precum si zaharurile (in special lactoza) si grasimile. Tractul intestinal al bebelusului este ajutat la digestie de catre vitaminele, enzimele si mineralele aflate in laptele matern. Laptele matern contine, de asemenea, anticorpi, iar bebelusii care sunt alaptati prezinta un risc mult mai redus de a face infectii acute si cronice. Continutul de colesterol este de asemenea mult mai mare in laptele uman si foarte scazut in laptele praf. Colesterolul ajuta la dezvoltarea creierului si asigura productia de hormoni si vitamina D.
Laptele matern este si cel mai putin costisitor mod de a hrani un copil. Cu toate acestea, mama trebuie sa aiba o alimentatie buna si sa continue sa ia suplimente de vitamine sau minerale, recomandate de medic in timpul sarcinii.
Copiii hraniti cu lapte praf risca sa dezvolte alergii la un anumit tip. Daca bebelusul dezvolta o anumita alergie, poate avea simptome de iritabilitate, plans dupa hranire, greata, varsaturi, diaree sau eruptie cutanata. Aparitia alergiei trebuie discutata imediat cu medicul.