De ce este buna ceapa pentru sanatatea organismului?
Ceapa – apartine familiei de plante Allium, care mai include si arpagic, usturoi si praz. Aceste legume au arome intepatoare caracteristice si unele proprietati medicinale.
Ceapa variaza ca marime, forma, culoare si aroma. Cele mai frecvente tipuri sunt: ceapa rosie, galbena si alba. Gustul acestor legume poate varia de la dulce si suculent pana la ascutit, picant si intepator, de multe ori in functie de anotimpul in care oamenii le cultiva si le consuma. Aceasta leguma poate oferi multe beneficii pentru sanatate. Ele pot include: reducerea riscului mai multor tipuri de cancer, imbunatatirea starii de spirit si mentinerea sanatatii pielii si parului.
Prevenirea cancerului
Cercetatorii au descoperit ca riscul de cancer colorectal a fost cu 79% mai mic la cei care au consumat regulat aceasta leguma. Expertii nu inteleg pe deplin mecanismul exact prin care unii compusi din ceapa inhiba cancerul. Unii considera ca ceapa inhiba cresterea tumorii si mutatia celulara.
Piele si par
Ca o sursa buna de vitamina C, ceapa poate sprijini formarea si intretinerea colagenului. Colagenul ofera structura pielii si parului.
Mentinerea tensiunii arteriale
O revizuire din 2019 a descoperit ca quercetina, un compus din pielea cepei, a avut legaturi cu scaderea tensiunii arteriale atunci cand cercetatorii au extras-o si au administrat-o ca supliment.
Nutritie
Ceapa este un aliment bogat in nutrienti, ceea ce inseamna ca este bogata in vitamine, minerale si antioxidanti, in acelasi timp fiind saraca in calorii. O cana de ceapa tocata ofera:
- 64 de calorii;
- 14,9 grame (g) carbohidrat;
- 0,16 g grasime;
- 0 g de colesterol;
- 2,72 g fibre;
- 6,78 g zahar;
- 1,76 g proteine.
Ceapa mai contine
Nutrienti |
Procentul necesarului zilnic la adulti |
Vitamina C (RDA) |
13,11% pentru barbati si 15,73% pentru femei |
Vitamina B-6 (RDA) |
11,29–14,77%, in functie de varsta |
Mangan (AI) |
8,96% pentru barbati si 11,44% pentru femei |
Ceapa contine, de asemenea, cantitati mici de:
- calciu;
- fier;
- acid folic;
- magneziu;
- fosfor;
- potasiu;
- antioxidanti.
Desi aceasta leguma contribuie excelent la o dieta echilibrata si sanatoasa, oamenii ar trebui sa manance o varietate de alimente, in loc sa se concentreze pe optiuni individuale.