Dieta pentru diabetici

Le este foarte greu persoanelor care sufera de diabet sa isi dea seama care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea lor. Principalul obiectiv este mentinerea nivelului glicemiei bine controlat. Cu toate acestea, este important ca diabeticii sa manance alimente care ajuta la prevenirea complicatiilor bolii, cum ar fi afectiunile inimii. Chiar daca este vorba despre o dieta pentru diabetici, asta nu inseamna ca alimentele potrivite acestei afectiuni nu sunt delicioase.

Top 4 alimente gustoase in dieta pentru diabetici

  • Pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Somonul sardinele, heringul, hamsiile si macroule sunt surse mari de acizi grasi omega-3 DhA si EPA, care au beneficii majore pentru sanatatea inimii. Pestele este, de asemenea, o sursa excelenta de proteine de inalta calitate, care creste rata metabolismului.
  • Legumele verzi cu frunze sunt extrem de hranitoare si sarace in calorii, carbohidrati digerabili, care cresc nivelul de zahar din sange. Spanacul si varza sunt surse bune ce contin multe vitamine si minerale, inclusiv vitamina C. In plus, legumele contin adevarati antioxidanti (luteina si zeaxantina). Acestia protejeaza ochii de degenerarea maculara si de cataracta, care sunt complicatii comune ale diabetului.
  • Scortisoara este un condiment delicios cu o activitate antioxidanta puternica. Mai multe studii controlate au aratat ca scortisoara poate scadea nivelul glicemiei si îmbunătățește sensibilitatea la insulina. Controlul diabetului pe termen lung este de obicei determinat prin masurarea hemoglobinei A1c, care reflecta nivelul mediu de zahar din sange pe parcursul a 2-3 luni. O analiza recenta a 10 studii a descoperit ca scortisoara poate scadea si nivelul colesterolului si al trigliceridelor.
  • Ouale ofera beneficii uimitoare pentru sanatate. De asemenea, consumul regulat de oua poate reduce riscul aparitiei unei boli cardiace, in mai multe moduri. Ouale scad inflamatia, imbunatatesc sensibilitatea la insulina, cresc nivelul de colesterol HDL „bun” si modifica dimensiunea si forma colesterolului „rau” LDL. Intr-un studiu, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat 2 oua zilnic ca parte a unei diete bogate in proteine au avut imbunatatiri ale nivelului de colesterol si de zahar din sange. In plus, ouale sunt una dintre cele mai bune surse de luteina si zeaxantina, antioxidanti care protejeaza ochii de diverse boli.

ADD YOUR COMMENT

You must be logged in to post a comment.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.