Intoleranta la gluten – semne ascunse care ar trebui sa dea de banuit

Intoleranta la gluten este o problema destul de frecventa. Se caracterizeaza prin efecte secundare ale glutenului – o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. Care sunt cele mai frecvente semne ale intolerantei la gluten?

Boala celiaca este cea mai severa forma de intoleranta la gluten. Este o boala autoimuna care afecteaza aproximativ 1% din populatie si poate deteriora sistemul digestiv. Cu toate acestea, 0,5-13% dintre oameni pot avea doar o forma usoara de intoleranta la gluten.

Ambele forme de intoleranta la gluten pot provoca simptome pe scara larga, dintre care multe nu au nicio legatura cu digestia, precum:

Umflarea abdomenului

Aproximativ 87% dintre persoanele cu intoleranta la gluten au experimentat mai intai acest simptom – balonare, greutate, gaze, imediat dupa ce au mancat.

Diaree, constipatie si scaune cu miros urat

Peste 50% dintre persoanele sensibile la gluten sufera in mod regulat de diaree, in timp ce aproximativ 25% sufera de constipatie. In plus, persoanele cu boala celiaca pot avea scaune urat mirositoare din cauza absorbtiei slabe a nutrientilor.

Durerea abdominala

Durerea abdominala este cel mai frecvent simptom al intolerantei la gluten, experimentata de pana la 83% dintre persoane.

Dureri de cap

Studiile pe aceasta tema arata ca persoanele care sufera de intoleranta la gluten sunt mai susceptibile la migrene decat altele.

Senzatie de oboseala

Studiile arata ca 60-82% dintre persoanele cu intoleranta la gluten se simt obosite dupa ce au consumat alimente care contin gluten. In plus, intoleranta la gluten poate provoca si anemie cu deficit de fier, care la randul sau va duce la o lipsa si mai pronuntata de energie.

Probleme de piele

Persoanele cu intoleranta la gluten au adesea probleme cu pielea, cum ar fi dermatita. Pe de alta parte, diferite boli ale pielii (psoriazis, alopecie, urticarie etc.) sunt efectiv afectate de o dieta fara gluten.

Amorteala picioarelor si bratelor

Un alt simptom surprinzator al intolerantei la gluten este neuropatia, care implica furnicaturi in brate si picioare. Aceasta afectiune este frecventa si la persoanele cu diabet zaharat si deficit de vitamina B12.

ADD YOUR COMMENT

You must be logged in to post a comment.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.