Metode revolutionare de tratament a sindromului de apnee obstructiva in somn
Din ce in ce mai multi oameni din interaga lume sufera de sindromul de apnee obstructiva in somn, o patologie care poate aduce grave prejudicii starii de sanatate si poate avea riscuri majore de natura neurologica sau cardiovasculara. Efectele pe termen lung ale sindromului de apnee obstructiva in somn cresc riscul de moarte subita. Acest sindrom este caracterizat prin oprirea respiratiei in timpul somnului, prin trezirile repetate si sforaitul zgomotos, prin somnolenta excesiva, oboseala cronica si scaderea capacitatii de concentrare precum si scaderea atentiei.
Acest sindrom trebuie tratat pentru imbunatatirea calitatii vietii din toate punctele de vedere.
Se vor reduce astfel riscurile dezvoltarii bolilor neurologice, metabolice sau cardiovasculare precum si a accidentelor produse in timpul zilei din cauza somnolentei. Conceptul recent introdus de chirurgie a somnului a evoluat in mod extraordinar inca din anul 1980. In ultimii ani, acesta a devenit o supraspecializare in sine. Chirurgia somnului se ocupa in special de tratarea tulburarilor respiratorii in somn in vederea facilitarii tratamentului cu presiune pozitiva si realizarii tratamentului de baza.
Chirurgia somnului are un rol foarte important pentru ca ajuta pacientul sa suporte mult mai usor terapia si ii usureaza somnul, imbunatatindu-i calitatea vietii. Tratamentul apneei obstructive in somn are rolul de a modifica diametrele si structura cailor respiratorii superioare in vederea inchiderii spatiului respirator si prevenirea aparitiei episoadelor de apnee sau hiponee in timpul somnului.
Chirurgia varfului palatin este cea mai frecventa operatiune, precum si chirurgia baxei de limba impreuna cu dispozitivele de tip pacemaker care au rolul de a mentine tonusul muscular al faringelui in timpul somnului. Tratamentul chirurgical pentru rezolvarea tulburarilor respiratorii in somn este personalizat si vizeaza toate etajele cailor respiratorii superioare, inclusiv nasul, limba si varful palatin. Procedura cunoscuta sub denumirea de endoscopie in somn indus are un rol important in vederea stabilirii corecte si complete a indicatiei respiratorii.