Nutritie si micronutrienti

Micronutrientii sunt vitamine si minerale necesare organismului in cantitati foarte mici. Cu toate acestea, impactul lor asupra sanatatii corpului este mare, iar deficienta poate provoca afectiuni severe care pot pune viata in pericol.

Acestia indeplinesc o serie de functii, inclusiv permit organismului sa produca enzime, hormoni si alte substante necesare pentru cresterea si dezvoltarea normala. Deficientele de fier, vitamina A si iod sunt cele mai frecvente in intreaga lume, in special la copii si femeile insarcinate.

Deficientele de micronutrienti pot provoca conditii de sanatate vizibile si periculoase, dar pot duce, de asemenea, la reduceri mai putin semnificative clinic ale nivelului de energie, sanatatii mentale si capacitatii generale. Acest lucru poate duce la reducerea rezultatelor educationale, la productivitatea redusa a muncii si la cresterea riscului de alte boli si conditii de sanatate.

Multe dintre aceste deficiente pot fi prevenite prin educatia nutritionala si consumul unei diete sanatoase care sa contina diverse alimente, precum si fortificarea si suplimentarea alimentelor, acolo unde este necesar.  Asadar, micronutrientii, denumiti adesea vitamine si minerale, sunt vitale pentru dezvoltarea sanatoasa si prevenirea bolilor.  Cu exceptia vitaminei D, micronutrientii nu sunt produsi in organism si trebuie sa provina din dieta

  • Fier

Fierul este esential pentru dezvoltarea motorie si cognitiva. Copiii si femeile insarcinate sunt deosebit de vulnerabile la consecintele deficitului de fier 3.

  • Vitamina A

Vitamina A sprijina vederea sanatoasa si functiile sistemului imunitar. Copiii cu deficit de vitamina A se confrunta cu un risc crescut de orbire si infectii precum rujeola si diareea.

  • Iod

Iodul este necesar in timpul sarcinii si al copilariei pentru cresterea sanatoasa si dezvoltarea cognitiva a sugarului. Continutul de iod din majoritatea alimentelor si bauturilor este redus.

Fortificarea sarii cu iod este o interventie de succes – aproximativ 86% din gospodariile din intreaga lume consuma sare iodata.

  • Folat

Folatul (vitamina B9) este esential in primele zile de crestere fetala pentru o dezvoltare sanatoasa a creierului si a coloanei vertebrale.

Acidul folic este o alta forma de vitamina B9. Furnizarea de suplimente de acid folic femeilor de 15-49 de ani si fortificarea alimentelor precum faina de grau cu acid folic reduce incidenta defectelor tubului neural si a deceselor neonatale.

ADD YOUR COMMENT

You must be logged in to post a comment.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.