Vitamine si minerale necesare in timpul sarcinii
Aporturile de vitamine si minerale sunt uneori necesare pentru a evita anumite deficiente in timpul sarcinii. In tarile dezvoltate, nutritia materna acopera in mare masura nevoile de crestere armonioasa a fatului, cu conditia sa fie echilibrata, variata si bogata in calciu, fructe si legume si proteine.
Fier pentru a preveni anemia
Deficitul de fier este foarte frecvent la femeile gravide. Acesta duce la oboseala fizica si mentala si la o rezistenta mai slaba la infectii. Administrarea fierului este deci esentiala pentru prevenirea anemiei (scaderea nivelului de hemoglobina).
Nevoia zilnica esentiala de fier este estimata la aproximativ 20 mg, adica o portie de carne sau peste, ou etc.). Pentru un aport suficient, se recomanda si consumul de legume si leguminoase (linte, mazare, fasole etc.).
Absorbtia fierului este imbunatatita de vitamina C. Dimpotriva, cofeina prezenta in cafea, ceai si bauturi pe baza de cola, o incetineste. Prin urmare, este recomandabil sa se ia aportul de fier cu un consum semnificativ de alimente bogate in vitamina C.
Vitamina D necesara pentru absorbtia calciului
Vitamina D joaca un rol esential in absorbtia intestinala a calciului si in mineralizarea scheletului. Aportul recomandat este de 5 μg (micrograme) pe zi. Productia sa naturala este favorizata de soare.
La unele femei insarcinate, se poate oferi sistematic un supliment de vitamina D in jurul celei de-a 6-a luni de sarcina. Un consum de solutie orala intr-o singura doza poate fi prescris in a 8-a luna pentru femeile gravide cu risc de a dezvolta acest deficit. Vitamina D se gaseste in principal in alimentele din mare.
Calciu pentru mineralizarea scheletului
Aportul de calciu recomandat este de 1,5 pana la 2 g pe zi, ceea ce reprezinta consumul unui produs lactat la fiecare masa, sau de 3 pana la 4 ori pe zi.
Iod, esential pentru dezvoltarea creierului fetal
Iodul este un oligoelement care face parte din compozitia hormonilor tiroidieni, esential pentru dezvoltarea creierului fetal. Viitorul bebelus nu poate sa-si fabrice proprii hormoni, asa ca mama lui este cea care indeplineste aceasta nevoie importanta.
Pentru o femeie insarcinata este necesar un aport de iod de 200 μg pe zi. Suplimentarea cu iod va preveni hipotiroidismul neonatal, iar administrarea de iod poate incepe inainte de sarcina.